Hae

Erikoissairaanhoidon potilaana olevan oppilaan opetus ja konsultatiivinen sairaalaopetuspalvelu

Valtakunnallinen
Ei valtakunnallisia lisäyksiä
Hämeenlinna
Ei kuntakohtaista sisältöä

Hämeenlinna: 

Sairaalaopetuksen järjestäminen 

Ahvenistonharjun koulu on Hämeenlinnan kaupungin sairaalakoulu, joka tarjoaa opetusta Kanta-Hämeen keskussairaalan nuorisopsykiatrisella osastolla hoidossa oleville peruskouluikäisille oppilaille. Lisäksi koulussa on avo-oppilaspaikkoja erikoissairaanhoidossa oleville esi- ja perusopetusikäisille lapsille ja nuorille. Oppilaat tulevat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin yhdestätoista kunnasta. 

Ahvenistonharjun koulun toiminnan perustana on vahva moniammatillinen yhteistyö, jonka tavoitteena on tukea oppilaan koulunkäyntiä, edistää oppilaan toimintakyvyn palautumista sekä mahdollistaa sujuva paluu omaan kouluun. Yhteistyö rakentuu oppilaan yksilöllisten tarpeiden, terveydentilan ja oppimisedellytysten pohjalta. 

Yhteistyötä tehdään tiiviisti useiden tahojen kanssa. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat oppilaan huoltajat, oppilaan oma koulu ja siellä nimetty vastuuhenkilö; ensisijaisesti luokanopettaja/luokanvalvoja tai muu erikseen sovittu henkilö, nuorisopsykiatrian osasto, lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikat, opiskelijahuolto, perhetyöntekijät, sosiaalityöntekijät sekä sairaalakoulun konsultoiva erityisopettaja. Yhteistyön käytänteet ovat selkeät ja suunnitelmalliset. 

Oppilaaksiotto sairaalakoulun avojaksolle edellyttää hoitosuhdetta lasten- tai nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Ahvenistonharjun koulun avo-oppilaspaikoille hakeudutaan erikoissairaanhoidon lääkärin tekemän lähetteen tai sairaalakoulun konsultaation kautta. Tällöin oppilaan oma koulu tai hoitotaho on yhteydessä sairaalakoulun konsultoivaan erityisopettajaan, joka kartoittaa oppilaan koulunkäynnin tilanteen, käytössä olevat tukitoimet ja arvioi sairaalakoulujakson tarpeellisuuden yhteistyössä hoitavan tahon kanssa. 

Kun oppilas tulee sairaalakouluun avojaksolle, hänelle laaditaan koulusopimus, jossa määritellään sairaalakoulujakson keskeiset asiat, ja joka laaditaan yhdessä huoltajien ja sairaalakoulun opettajan kanssa. Oppilaan oma koulu nimeää vastuuhenkilön, ensisijaisesti luokanopettaja/luokanvalvoja tai muu erikseen sovittu henkilö, joka välittää opetuksen kannalta tarvittavat tiedot ja osallistuu opetuksen suunnitteluun tarpeen mukaan.  

Opetus suunnitellaan yksilöllisesti oppilaan terveydentilan ja sen hetkisten voimavarojen mukaan. Sairaalaopetuksessa painottuvat koulunkäyntikykyä ylläpitävä vuorovaikutus ja opetus, pedagoginen kuntoutus sekä oppimis- ja koulunkäyntitaitojen arviointi. Sairaalaopetuksessa toimivat keinot ja havainnot pyritään jalkauttamaan oppilaan omalle koululle jakson jälkeen.  

Oppilas pysyy oman koulunsa oppilaana ja noudattaa ensisijaisesti   oman koulunsa opetussuunnitelmaa. Opetuksen sisältö, tavoitteet ja arviointi sovitaan yhteistyössä oman koulun kanssa. Poikkeustapauksessa opetusta voidaan järjestää osastolla tai etäopetuksena. Opetuksessa huomioidaan oppilaan hoidolliset ja tutkimukselliset tavoitteet. Oppilaan oma opetuksenjärjestäjä tekee vaadittavat oppilaskohtaiset hallintopäätökset. 

Sairaalakoulujakson aikana pidetään tarvittaessa monialaisia palavereita, joissa seurataan oppilaan koulunkäyntiä ja tehdään tarvittavia tarkennuksia opetukseen. Oppilaalla voi olla myös mahdollisuus osallistua oman koulun toimintaan sairaalakoulujakson aikana, mikä tukee suhteen ylläpitoa omaan kouluun.  

Avo-oppilaalle tehdään suunnitelma omaan kouluun paluun tukemiseksi, sisältäen aikataulut, tukitoimet, vastuuhenkilöt ja mahdolliset kokeilu- ja nivellyspäivät. Palaverit ja tiedonsiirto järjestetään joko suoraan opettajien välillä tai yhteisissä hoito- ja kouluneuvotteluissa, joihin osallistuvat sairaalakoulun ja oman koulun opettajat, huoltajat sekä hoidon edustajat. Tavoitteena on mahdollisimman sujuva ja turvallinen kiinnittyminen takaisin omaan kouluyhteisöön. Jakson jälkeen sovitaan seurannasta ja yhteydenpidosta yhdessä oman koulun kanssa. 

Konsultatiivinen sairaalaopetuspalvelu   

Ahvenistonharjun koulu järjestää konsultatiivista sairaalaopetuspalvelua Kanta-Hämeen alueella. Konsultaatio on suunnattu perus – ja esiopetukseen. Konsultoivan erityisopettajan antama konsultaatio suuntautuu psyykkisesti oireilevien oppilaiden sekä esiopetusikäisten tukemiseen ja koulunkäynnin/esiopetuksen yksilöllisiin järjestelyihin oppilaan omassa koulussa tai esiopetuksen järjestämisyksikössä. Palvelun tavoitteena on vahvistaa opettajien osaamista lähikouluissa ja esiopetusta järjestävissä yksiköissä sekä edistää ennaltaehkäisevää ja varhaista tukea koulujen ja esiopetusta järjestävien yksiköiden toimintakulttuureissa. Konsultatiivinen sairaalaopetuspalvelu vahvistaa toiminnallaan oppilaiden ja esiopetusikäisten tukemiseen tarvittavia monialaisen työn rakenteita.  

Konsultaation kohteena ovat erityisesti ne oppilaat ja esiopetusikäiset, joiden haasteet liittyvät psyykkiseen oireiluun, kouluakäymättömyyteen sekä käyttäytymisen ja tunne-elämän oireiluun. Varhaisessa vaiheessa tehdyt toimenpiteet voivat ennaltaehkäistä ongelmien kasaantumista ja oppilaan/esiopetusikäisen syrjäytymiskehitystä. Konsultaatio ei edellytä erikoissairaanhoidon asiakkuutta.  

Konsultaatioprosessi käynnistyy yhteydenotosta Ahvenistonharjun koulun konsultoivaan erityisopettajaan. Konsultaation sisältö ja aika sovitaan tapauskohtaisesti. Konsultaatio voi kohdistua yksittäiseen oppilaaseen tai opetusryhmään. Oppilaskohtainen konsultaatio edellyttää huoltajan suostumusta. Konsultaatio voi olla jalkautuvaa työtä ohjaus– ja konsultaatiokäyntien muodossa, koulu– tai esiopetuksen tilanteen kartoittamista, puhelin– ja etäkonsultaatioita, neuvotteluihin osallistumista, verkostoyhteistyötä sekä koulutusten järjestämisestä. Sairaalaopetuksen konsultaatiolla pyritään vaikuttamaan oppilaan tai esiopetusikäisen opetusjärjestelyihin ja/tai tukimuotoihin niin, että koulunkäynti tai esiopetukseen osallistuminen omalla koululla tai omassa esiopetusyksikössä mahdollistuisi mahdollisimman pitkään.  

 

Koulu
Ei koulukohtaisia lisäyksiä