Oppilaan oikeus oppimisen ja koulunkäynnin tukeen
Hämeenlinna:
Oppilaalla on aina ensisijaisesti oikeus ryhmäkohtaisiin tukimuotoihin ja niistä vastaa ryhmää tai luokkaa opettava luokan- tai aineenopettaja. Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluu opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Opettaja valitsee opetusmenetelmät ja suunnittelee työtavat vuorovaikutuksessa oppilaidensa kanssa. Opetustilanteissa käytetään oppilaiden edellytykset huomioonottavia, oppilaiden ikäkausiin sekä kyseessä oleviin oppimistehtäviin ja -tilanteisiin soveltuvia menetelmiä ja monipuolisia työtapoja. Opetuksen eriyttäminen ja muut pedagogiset tukitoimet ovat kaikkeen opetukseen kuuluvia ensisijaisia keinoja ottaa huomioon opetusryhmän tarpeet.
Eriyttämisen keskeiset ulottuvuudet ovat opiskelun laajuuden, syvyyden ja etenemisnopeuden vaihtelussa. Eriyttämisen tavoitteena on luoda edellytykset sopivien haasteiden ja onnistumisen kokemusten tarjoamiselle. Samalla luodaan mahdollisuus kehittyä ja oppia vahvuuksien mukaisesti. Eriyttäminen voi kohdistua mm. opetuksen sisältöihin, käytettäviin opetusmateriaaleihin ja -menetelmiin, työtapoihin sekä koulu- ja kotitehtävien määrään ja käytettävissä olevaan aikaan. Näitä voidaan laajentaa tai supistaa oppilaan edellytysten ja tarpeiden mukaisesti. Alaspäin eriyttäminen on otettava huomioon oppilaan arvioinnissa (tarkennukset löytyvät luvusta 6).
Hämeenlinnan kaupunki opetuksen järjestäjänä huolehtii siitä, että koulujen tuntikehyksessä on varattu resurssia ryhmäkohtaisiin tukitoimiin ja että niitä toteutetaan suunnitelmallisesti. Koulut kirjaavat konkreettiset toimensa lukuvuosisuunnitelmaansa. Koulun rehtori huolehtii, että ryhmät muodostetaan oppilaiden ja ryhmien tuen tarpeet huomioiden. Lisäksi rehtori huolehtii, että ryhmäkohtaisten tukimuotojen toteuttaminen huomioidaan lukujärjestyksissä ja niitä arvioidaan ja muokataan lukuvuoden aikana ryhmien tuen tarpeiden mukaisesti.
Opetuksen järjestäjä huolehtii yhdessä koulujen kanssa opettajien riittävästä osaamisesta eriyttää ja hyödyntää monipuolisia pedagogisia ratkaisuja työssään. Tarvittaessa opettajille järjestetään täydennyskoulutusta. Opetusryhmät pyritään muodostamaan jokaisessa koulussa siten, että ne tukevat oppimista ja opettajilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet toteuttaa oppimisen tukea opetuksessaan. Opetusjärjestelyjä arvioidaan lukuvuoden aikana vähintään kerran ja niitä päivitetään oppilasryhmien tarpeiden mukaisesti.