HAKKALAN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT
Järjestyssääntöjen tavoitteena on
- säilyttää työrauha ja järjestys suuressa joukossa niin, että koulutyön onnistumiselle on mahdollisimman hyvät edellytykset.
- osoittaa kouluyhteisön jäsenille heidän oikeutensa ja velvollisuutensa niin, että viihtyvyys ja turvallisuus on taattu.
- kasvattaa yhteisön jäsenissä henkilökohtaista vastuuta koko yhteisöstä.
Näitä sääntöjä noudatetaan koulun alueella, oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkalla. Säännöt ovat voimassa myös koulun ulkopuolella tapahtuvan opetuksen ja retkien aikana. Kouluajaksi katsotaan koulun työjärjestyksen mukainen työpäivä sekä koulumatka.
1. Välitunnit
Koulun alue on Pasaapelin koulun ja Hakkalan koulun välinen alue. Välitunnit vietetään koulun alueella, ellei toisin ole sovittu. Liikuntahallissa ja sen lähiympäristössä oleskelu on kielletty. Oppilaan on saatava viettää rauhassa välituntinsa. Väkivaltainen käyttäytyminen toisia oppilaita kohtaan on ehdottomasti kielletty. Piha-alue ja linja-autopysäkit ovat kokonaan rauhoitettu lumipallojen heittelemiseltä. Koulun alueelta ei saa poistua koulupäivän aikana.
Jos oppilaalla on tarve poistua koulun alueelta, on siihen oltava opettajan vahvistama huoltajan lupa tai opettajan oman harkintansa mukaan antama lupa. Siirryttäessä koulurakennuksesta toiseen on laukkujen vieminen sisälle kielletty välituntien aikana. WC:ssä on noudatettava siisteyttä ja hyvää järjestystä. Aiheeton oleskelu niissä on kielletty.
Tunneille on tultava ajoissa. Päällysvaatteet ja päähineet jätetään naulakkoon tai omaan säilytyslokeroon. Koulu ei vastaa naulakosta varastetusta omaisuudesta. Kännykkä pidetään äänettömänä eikä sitä oteta esille oppitunnin aikana.
2. Koulun omaisuus
Koulun omaisuutta on käsiteltävä huolellisesti. Oppilas on velvollinen korvaamaan koulun omaisuudelle tahallaan tai tuottamuksellisesti aiheuttamansa vahingon. Kaikesta aiheutuneesta vahingosta on viipymättä ilmoitettava jollekulle opettajalle, rehtorille tai henkilökuntaan kuuluvalle.
3. Koulualueen ja koulun viihtyisyys ja siisteys
Koulualueen viihtyisyys ja siisteys edellyttää, että puita ja istutuksia suojellaan ja roskat heitetään ulkona roskapönttöihin ja sisällä oleviin roskakoreihin. Koulutiloissa on noudatettava siisteyttä.
4. Kouluruokailu
Oppilaat osallistuvat päivittäin kouluruokailuun. Ruokailussa on noudatettava siisteyttä ja hyviä tapoja. Ruokailuun mennään ilman ulkovaatteita. Takit ja päähineet jätetään naulakkoon tai omaan säilytyslokeroon. Koulu ei vastaa naulakosta varastetusta omaisuudesta. Jokainen oppilas huolehtii oman ruokailupaikkansa siisteydestä ja vie astiat ruokailun jälkeen keräilypisteeseen ja lajittelee roskat niihin kuuluviin keräilyastioihin. Opetusryhmälle määrättyjä ruokailuvuoroja on noudatettava ruokailun sujuvuuden vuoksi.
5. Koulumatkat ja kulkuneuvot
Polkupyörät ja mopot on jätettävä paikoitusalueelle. Linja-autoissa ja takseissa oppilaiden on käyttäydyttävä asiallisesti.
6. Tupakointi, päihteet ja huumeet
Tupakkatuotteiden käyttö on kielletty kouluaikana, sisältäen koulumatkat, ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa. Oppilas ei saa esiintyä päihteiden tai huumeiden vaikutuksen alaisena eikä tuoda tupakkatuotteita tai päihdyttäviä aineita kouluun.
7. Muut määräykset
Niissä asioissa, joista ei näissä ohjeissa erikseen mainita, noudatetaan peruskoulua koskevia lakeja, asetuksia ja kunnan järjestyssääntöjä.
Hakkalan koulussa noudatetaan hyviä tapoja. Ainoastaan uskonnollisen vakaumuksen määräämä päähineen käyttö on sallittua oppitunneilla ja ruokalassa. Päähineiden käyttökielto koskee tasapuolisesti tyttöjä ja poikia.
8. Kurinpito
Mikäli oppilas ei noudata koulun järjestyssääntöjä ja muita ohjeita, opettaja voi tarvittaessa
a) nuhdella oppilasta.
b) ottaa yhteyttä huoltajiin.
c) määrätä oppilaan osallistumaan kasvatuskeskusteluun, joka voi kestää yhteensä enintään kaksi tuntia. Kasvatuskeskustelu voidaan järjestää kerralla tai useammassa osassa koulupäivän aikana tai sen ulkopuolella. Huoltajalle varataan tarvittaessa mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun.
d) antaa oppilaalle jälki-istuntoa enintään kaksi tuntia. Ennen oppilaan määräämistä jälki-istuntoon opettajan on yksilöitävä jälki-istuntoon johtava teko tai laiminlyönti, kuultava oppilasta ja hankittava muu tarpeellinen selvitys. Jälki-istunnossa voidaan teettää kirjallisia tai suullisia tehtäviä ja harjoituksia sekä tehtäviä, jotka ovat kasvatusta, opetusta ja kehitystä tukevia, oikeassa suhteessa oppilaan tekoon tai laiminlyöntiin sekä ikä ja kehitystaso huomioon ottaen oppilaalle sopivia. Opettajan on huolehdittava oppilaan valvonnasta ja ilmoitettava asiasta huoltajalle.
e) jättää oppilaan tekemään laiminlyötyjä kotitehtäviä työpäivän jälkeen enintään tunniksi kerrallaan. Opettajan on huolehdittava oppilaan valvonnasta ja ilmoitettava asiasta huoltajalle.
f) määrätä poistumaan tai poistaa luokasta tai muusta koulun järjestämästä tilaisuudesta jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Opettajan on huolehdittava oppilaan valvonnasta ja ilmoitettava asiasta huoltajalle.
g) evätä oppilaan osallistumisen opetukseen enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi. Opettajan on huolehdittava oppilaan valvonnasta ja ilmoitettava asiasta huoltajalle.
Lisäksi oppilaalle voidaan antaa kirjallinen varoitus tai hänet voidaan erottaa koulusta enintään kolmeksi kuukaudeksi.
Toistuva järjestyssääntöjen rikkominen vaikuttaa alentavasti käytösarvosanaan.