Työtavat
Hämeenlinna:
Oppimisympäristöt ja työtavat Hämeenlinnassa
Hämeenlinnassa opetuksen järjestäjä ja koulut edistävät toimintakulttuurin kehittämisen periaatteiden toteutumista huolehtien, että oppiva yhteisö on toimintakulttuurin ytimessä. Oppimisympäristöjen ja työtapojen valintaa ja käyttöä sekä kehittämistä ohjaavat Hämeenlinnassa paikallisesti valitut painopisteet; kehittämiskohteet ja tavoitteet sekä toimenpiteitä näihin pääsemiseksi. Yhteisiä kehittämiskohteita ovat:
Yhdessä tekeminen
Osaamisen vahvistamisen
Oppimisen tuen yhtenevät käytänteet
Resurssien ohjaaminen tarkoituksenmukaisesti niin kaupunki- kuin koulutasolla
Näillä painopisteillä/ kehittämiskohteilla tavoitellaan kussakin koulussa koko kouluyhteisön hyvinvointia sekä yhdenvertaisuutta oppimisen tuen saamisessa. Tavoitteisiin pyritään kehittämällä selkeä tuen polku kaupunkitasolle, joka kuvaa selkeästi tuen saamisen eri vaiheissa koulujen henkilökunnalle ja huoltajille. Tuen polkua seurataan ja päivitetään jatkuvasti. Osana tuen polkua avataan ja konkretisoidaan eri työtavat ja ne otetaan yhtäläisesti käyttöön kaupungin eri kouluissa. Myös lomakkeiden kirjaamisten, seurannan ja arvioinnin suhteen kuvataan yhtäläinen toimintatapa koko kaupungissa.
Hämeenlinnassa pidetään huolta siitä, että koulutilat ovat terveellisiä ja turvallisia. Koulujen kalustusratkaisut ja oppimateriaalit tukevat opetussuunnitelman mukaista oppimista.
Hämeenlinnassa koulut käyttävät omaa lähiympäristöä, lähiluontoa ja Kulttuuripolun tarjoamia oppimisympäristöjä opetuksen suunnittelussa ja työtapojen valinnassa. Suunnitelmissa ja työtapojen valinnassa huomioidaan perusteiden mukaisesti muun muassa eheyttävä opetus, jolla Hämeenlinnassa tarkoitetaan oppiainerajat ylittävää ilmiöpohjaista opetusta, jonka tulee näkyä koulukohtaisessa TOKEssa. Oppilaat otetaan mukaan työtapojen ja oppimisympäristöjen kehittämiseen esim. välituntialueen tai tilojen suunnittelussa.
Hämeenlinnan digikehittämissuunnitelman opetuskäytön suunnitelman mukaisesti tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen on tärkeä kansalaistaito sekä itsessään että osana monilukutaitoa. Se on oppimisen tavoite, kohde ja väline. Hämeenlinnassa huolehditaan siitä, että kaikilla oppilailla on tasapuoliset mahdollisuudet tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittämiseen. Kaupungissa on käytössä digitutor–malli sekä oppilasagenttitoiminta. Näiden avulla sekä henkilökunnan että oppilaiden osaamista ylläpidetään ja kehitetään jatkuvasti.