Hae

3.4. Yhteistyö koulun ulkopuolisten tahojen kanssa yhteisöllisen oppilashuollon toteuttamisessa

Hämeenlinna
Ei kuntakohtaista sisältöä

Kouluterveydenhuollon tehtävänä on oppilaitosympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin edistäminen ja seuranta.  Tehtävää toteutetaan tarkastamalla oppilaitokset kolmen vuoden välein (terveydenhuoltolaki 1326/2010). Tarkastus tehdään yhteistyössä eri viranomaisten ja muiden tahojen kanssa (asetus 338/2011). Se on useiden eri viranomaisten vastuulla.  

Yhteistyö edellyttää toimivia rakenteita sekä yhteistä sopimista toimintatavoista ja vastuista ja on kokonaisuus, joka muodostuu useista peräkkäisistä vaiheista. On tärkeää, että kukin toimija tuntee tehtävänsä ja roolinsa ympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä yhteisön hyvinvoinnin seurannassa ja edistämisessä. 

Tarkastus sisältää sekä opiskeluyhteisön hyvinvoinnin että oppilaitosympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden arvioinnin.  Siihen tarvitaan useiden eri ammattilaisten osaamista sekä opiskelijoiden että huoltajien näkemyksiä.  

Tarkastuksen sisällöt ovat yhteisön hyvinvointi, psykososiaalinen hyvinvointi, opiskelun ja koulunkäynnin järjestäminen hyvinvointia tukevasti, ehkäisevä päihdetyö, liikunnallisuuden ja ergonomian edistäminen, terveellisten ruokailutottumusten edistäminen sekä terveellisyys ja turvallisuus kiinteistössä. 

Oppilaitoksen tarkastuksesta ja sen tuloksista tiedotetaan oppilaille, opiskelijoille, huoltajille, henkilöstölle ja yhteistyökumppaneille. Myös suunnitelluista jatkotoimista, niiden aikatauluista sekä seurannasta tiedotetaan. 

https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/sote-palvelut/opiskeluhuolto/yhteisollinen-opiskeluhuolto/terveellisyyden-turvallisuuden-ja-hyvinvoinnin-tarkastus 

Koulu
Ei koulukohtaisia lisäyksiä

Kaurialan koulu:

Kaurialan koulun vanhempainyhdistys ry

Tavoitteena on huoltajien näkemysten huomioiminen koulun toiminnassa. Toimintatapana ovat yhteiset kokoukset, vanhempainillat ja teemapäivät (Nuuskakampanja ja yhteinen liikenneturvallisuuskampanja / pyöräilykypärän käyttö).

Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalvelut

Tavoitteena on ennaltaehkäistä oppilaiden syrjäytymistä tukemalla oppilaiden osallisuutta. Toimintatapoina ovat elokuussa järjestettävät 7. luokkalaisten ja JOPO- ryhmän ryhmäpäivät, 8.lk V-päivä, Askelmat- ohjelman toteuttaminen, yhteistyö oppilaskunnan ja tukioppilaiden kanssa sekä nuorisotilatoiminta.

Nuorisotyöntekijä on mukana myös yksilöllisessä oppilashuollossa tapauskohtaisesti. Nuorisotyöntekijä on koululla tavattavissa säännöllisesti vähintään yhtenä päivänä viikossa.

Osallistuminen RYHMIS- toimintaan.

Työmuotona on myös työparityöskentely kuraattorin kanssa.

Lasten liikunnan tuki ry

Hämeenlinnan Zapway - toiminta

Tavoitteena on oppilaiden osallisuuden ja arkipäivän liikunnan lisääminen (henkisen ja fyysisen terveyden lisääminen). Toimintatapana on oppilaille mahdollisuus osallistua Liikuntalukkarin tarjoamiin liikuntamuotoihin.

Linnan Tilapalvelut Oy

 

 

Tavoitteena on saada koulun toiminnalle osoitetuista tiloista terveelliset ja turvalliset.

Toimintatapana on koululla tapahtuva havainnointi, havainnoista ilmoittaminen ja havaittujen epäkohtien korjaustilanteiden seuranta.