Hae

3.10. Tapaturmien ehkäiseminen sekä ensiavun järjestäminen ja hoitoonohjaus

Hämeenlinna
Ei kuntakohtaista sisältöä

Koulutapaturma on oppilaalle koulussa tai koulumatkalla sattunut äkillinen, ulkoisen ruumiinvamman aiheuttava odottamaton tapahtuma. Koulutapaturmina korvataan myös sellaiset vammat, jotka ovat syntyneet muussa koulun järjestämässä tilaisuudessa, jos tapaturma ja kulut ovat sellaisia, että ne kuuluvat vakuutusehtojen mukaan korvattavaksi. Hml:n kaupunki/Peruskoulussa, esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa olevien lasten tapaturmavakuutus ja sen korvauskäytäntö . Hämeenlinnan kaupungin vakuutusyhtiö on If Vahinkovakuutusyhtiö Oy. Tarkemmat tiedot tapaturmiin liittyen löytyy Kehrästä. 

Tapaturmakäsittelyn eteneminen. Huoltaja/koulun henkilökuntaan kuuluva hakeutuu oppilaan kanssa tarvittaessa hoitoon julkiselle sektorille (esim. Kanta-Hämeen keskussairaala ja terveyskeskus) tai yksityiselle lääkäriasemalle. Koulujen koulusihteerit tekevät lapsen koulutapaturmasta sähköisen vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiölle opettajan tekemän tapaturmailmoituksen perusteella. Vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle tehdään vain, jos 

  • tapaturmasta on tullut kaupungille lasku lääkärikäynnistä, 

  • huoltaja on ilmoittanut koululle tai palveluohjaukseen tapaturmasta aiheutuneista kuluista, jolloin vakuutusyhtiölle pitää tehdä vahinkoilmoitus, että asian käsittely etenee vakuutusyhtiössä (kaikista opettajien tekemistä tapaturmailmoituksista ei siis tehdä vahinkoilmoitusta automaattisesti) 

  • jos kyseessä on hammasvamma tai 

  • vakuutusyhtiöltä tulee yhteydenotto esim. maksusitoumuspyynnön vuoksi. 

Keskussairaala ja yksityiset lääkäriasemat laskuttavat suoraan sivistyksen ja hyvinvoinnin palveluja koulutapaturman ollessa kyseessä. Ilmoittautumisessa tämä on muistettava aina mainita. 1.7.21 asiakasmaksulaki muuttui alaikäisten osalta eli alle 18-vuotialta ei laskuteta K-HKS:n poliklinikkamaksuja, vain hoitomaksut laskutetaan. Vakuutus korvaa koulutapaturman hoidosta välittömästi aiheutuvia kustannuksia, kuten lääkärinpalkkioita sekä hoito- ja sairaalamaksuja vakuutusehtojen mukaisesti. Ei irtainta, paitsi vakuutusehdoissa mainituissa erityistapauksissa. 

Tapaturma sattunut koulumatkalla tai vaatii hoitoa koulupäivän jälkeen? Jos oppilaan koulutapaturma on sattunut koulumatkalla tai vaatii hoitoa vasta koulupäivän jälkeen, niin huoltaja on velvollinen ilmoittamaan asiasta mahdollisimman pian koululle. Koulumatkalla sattuneet tapaturmat korvataan lukuun ottamatta tapaturmia, joissa auto tai muu moottoriajoneuvo on ollut osallisena. Tällaisissa tapauksissa liikennevakuutus korvaa hoitokulut. 

Huoltajalle aiheutunut kuluja? Jos huoltajalle on kuitenkin tullut koulutapaturmaan liittyviä kuluja, huoltaja hakee itse maksamiaan kuluja If:ltä osoitteesta www.if.fi/internetplus. Korvauksenhakijan pitää tietää vakuutusnumero SP1381880 ja vahinkotapahtuman tiedot. Korvausta voi hakea ainoastaan maksetuista kuluista. Alkuperäisiä tositteita ei tarvitse lähettää vakuutusyhtiöön, vaan ne pyydetään tarvittaessa. If edellyttää kaupungin tekemää sähköistä vahinkoilmoitusta, ennen kuin voivat käsitellä huoltajan tekemää korvaushakemusta. Huoltaja saa postitse päätöksen vakuutusyhtiöltä, kun korvaushakemus on käsitelty. 

Hammastapaturma. Hammastapaturmissa oppilas ohjataan ensisijaisesti oman koulun alueen terveyskeskuksen hammashoitolaan. Hammastapaturman korvauskäsittelyä varten vakuutusyhtiö tarvitsee hammaslääkärin lausunnon/hoitoehdotuksen. Mahdollinen hammaslääkärin lausunto toimitetaan lapsen koululle. Jos hammaslääkärikäynti on ollut yksityisellä lääkäriasemalla tai sairaalan päivystyksessä, niin huoltajan pitää itse pyytää toimittamaan hammaslääkärin lausunto vakuutusyhtiötä varten lapsen koululle. 

Auto tai muu moottoriajoneuvo on ollut osallisena? Jos tapaturma sattuu koulumatkalla mopolla/skootterilla ajaessa tai tapaturman toisena osapuolena on auto: 

  • ensisijainen vakuutus on aina liikennevakuutus 

  • jos liikennevakuutus ei korvaa jotain, käsittely siirtyy vasta tällöin tapaturmavakuutuksen piiriin. 

Tapaturma vaatii kuljetuksen kouluun? Jos oppilas joutuu koulutapaturman vuoksi kulkemaan kouluun esim. taksilla, kaupunki on velvollinen hoitamaan kuljetukset. Tällöin on täytettävä Wilmassa sähköinen koulukuljetushakemus ja se toimitetaan liitteineen (asiantuntijalausunto sekä lukujärjestys) sivistyksen ja hyvinvoinnin palveluohjaukseen. Lisää koulukuljetuksista

Koulu
Ei koulukohtaisia lisäyksiä

 

Turvallisuuskasvatuksen myötä oppilaat ja opiskelijat tiedostavat turvallisuuteen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet ja omaksuvat elämäntavan, joka tukee heidän terveyttään ja turvallisuuttaan. Tämä tarkoittaa, että oppilaat ja opiskelijat pystyvät tekemään tätä elämäntapaa tukevia valintoja, kuten pohtimaan riskien ottamisen kannattavuutta ja heillä on keinoja kieltäytyä esimerkiksi humalaisen kuskin kyydistä tai puuttua ystäviensä riskialttiiseen toimintaan. Tietojen ja taitojen tulisi muuttua turvallisuutta edistäväksi toiminnaksi. Innostava, osallistava ja oppilaalle merkityksellinen opetus tukee oppimista.

Tapaturmien ehkäiseminen näkyy esim. seuraavien oppiaineiden tunneilla:

Terveystieto (vuosiluokat 7–9) Ympäristön terveys ja turvallisuus, liikenneturvallisuus ja -käyttäytyminen, vaaratilanteet ja onnettomuudet, tapaturmat ja ensiapu, koulu- ja paikkakuntakohtaiset terveys- ja turvallisuuskysymykset

Fysiikka (vuosiluokat 7–9) Luonnonilmiöiden turvallinen tutkiminen, sähkölaitteiden ja lämpöä tuottavien laitteiden turvallinen käyttö, turvalliset työtavat, sähköturvallisuus (tasavirtapiirin ja virtapiirin turvallinen soveltaminen)

Kemia (vuosiluokat 7–9) Turvalliset työtavat, ohjeiden noudattaminen

Yhteiskuntaoppi (vuosiluokat 7–9) Liikenneturvallisuus

Kotitalous (vuosiluokat 7–9) Ruoan turvallisuus, lähiympäristön turvallisuus, turvalliset työtavat, aineet ja välineet

Käsityö (vuosiluokat 1–9) Turvalliset työtavat (mukaan lukien laitteiden käyttö), työturvallisuusohjeiden noudattaminen, työympäristön siisteys ja järjestys

Liikunta (vuosiluokat 1–9) Motoriset taidot, uimataito, turvalliset liikuntatavat, turvallinen toiminta liikuntatilanteissa, liikennekäyttäytyminen