3.13. Tasa-arvosuunnitelma ja toimenpiteet syksyn 2016 oppilaskyselyjen jäljiltä
Kaurialan koulun tasa-arvosuunnitelma on koulun henkilökunnalle väline, jolla ennalta ehkäistään sukupuolen perusteella tapahtuvaa syrjintää ja joka tukee sukupuolten tasa-arvon edistämistä koulumme arjessa. Tasa-arvosuunnitelmalla varmistetaan, että koulussamme tehdään järjestelmällistä tasa-arvotyötä.
Suunnitelma perustuu syksyllä 2016 Hämeenlinnan kaupungin opetuspalveluissa tehdystä tasa-arvon toteutumista kartoittaneesta selvityksestä koulumme ja sen oppilaiden tarpeisiin, mitkä nousivat esille. Tähän selvitykseen, kyselyyn vastaamalla, osallistui koulumme oppilaita yhteensä 211, mikä on 50 % koulumme oppilaiden kokonaismäärästä.
Tasa-arvolla viitataan yleensä sukupuolten tasa-arvoon. Viranomaisten ja oppilaitosten sekä muiden koulutusta ja opetusta järjestävien yhteisöjen on tasa-arvolain mukaan huolehdittava siitä, että naisilla ja miehillä on samat mahdollisuudet koulutukseen. Lisäksi on huolehdittava siitä, että opetus ja oppiaineisto tukevat lain toteutumista.
Tasa-arvo on kuitenkin muutakin kuin sukupuoleen liittyvä asia. Perusopetuksen yläluokilla on oppilaiden välillä suuriakin eroja mm. oppimisvalmiuksissa. Nämä erot johtuvat monista tekijöistä, kuten kielitaidosta, kehitysvammasta, maahanmuuttajataustausta ja oppilaan kotioloista. Em. seikoista johtuvista eroista johtuen oppilas saa koulussa muusta ryhmästä poikkeavaa opetusta ja ohjausta.
Oppilaiden väliset yksilölliset kehityserot, myös poikien ja tyttöjen usein erilainen
kehitysrytmi, alkavat näkyä osalla oppilaista aiempaa selvemmin ja vaikuttavat
koulutyöhön erityisesti vuosiluokilla 7 - 9. Yläkoulussa opiskelujärjestelyt muuttuvat, kaikkia oppiaineita opettavat aineenopettajat ja opiskelu on enemmän oppilaan itsensä vastuulla. Tässä on oppilaiden kesken havaittavissa suuria eroja, mikä puolestaan saattaa johtaa oppilaalle annettavaan yksilöllisempään opetukseen ja ohjaukseen.
Oppilaiden erilaiset lähtökohdat ja mahdollisuudet otetaan huomioon järjestämällä tukitoimia ja positiivista erityiskohtelua niitä tarvitseville. Tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteutuminen voi edellyttää yhdenvertaisuuden aktiivista edistämistä poikkeamalla samanlaisen kohtelun periaatteesta. Toisin sanoen oppilaiden tilanne- ja oppituntikohtainen yhdenmukainen kohtelu ei aina ole tasa-arvoa.
Tasa-arvon toteutuminen Kaurialan koulussa syyslukukaudella 2016:
Syksyllä 2016 tehdyn selvityksen perusteella voimme todeta Kaurialan koulun osalta että, kokonaisuudessaan tasa-arvo koetaan oppilaiden osalta toteutuvan koulussa hyvin tai erittäin hyvin. Oppilaat kokevat tulevansa kohdelluksi tasa-arvoisesti ja saavansa tasa-arvoista opetusta sukupuolesta riippumatta. Selvityksen perusteella koulumme …
- oppilaat tulevat kouluun mielellään (89,5 %)
- oppilaat kokevat olonsa koulussa turvalliseksi (96%)
- oppilaat pystyvät kääntymään koulussa aikuisen puoleen huolineen (89%)
- oppilaista jokainen saa olla oma itsensä ja ilmentää sukupuoltaan haluamallaan tavalla (92%)
- oppilaita kannustetaan yhtä paljon sukupuolesta riippumatta (88%)
- opettajat sallivat poikien ilmaista mielipiteensä tunneoilla (93%)
- opettajat sallivat tyttöjen ilmaista mielipiteensä tunneilla (98,5%
- oppilaita kannustetaan tekemään heitä kiinnostavia oppiainevalintoja sukupuolesta riippumatta (97%)
- oppilaita rohkaistaan tutustumaan myös perinteisesti toisen sukupuolen ammatteihin (90%)
- oppilaista 30% (76/211) on itse kokenut ulkonäköön tai seksuaalisuuteen kohdistuvia ikäviä huomautuksia tai epäasiallisia viestejä sosiaalisessa mediassa
- em. kokemuksen omaavista 67 % ei kertonut asiasta epäasiallisesti käyttäytyneelle henkilölle
- em. kokemuksen omaavista 91 % ei kertonut asiasta koulun henkilökunnalle
- em. kokemuksissa vain 33 % tilanteissa häirintään syyllistyi toinen oppilas (häirintä tapahtuu siis pääosin koulun ulkopuolella?)
- Kun oppilas on kertonut em. asiasta koulun henkilökunnalle, on häirintä vähentynyt merkittävästi.
Kaurialan koulun toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi:
Selvityksen tulokset olivat koulumme osalta kokonaisuudessaan katsottuna sellaiset, että tasa-arvo toteutuu oppilaiden mielestä tällä hetkellä hyvin tai erittäin hyvin. Asioita voi kuitenkin aina tehdä hiukan paremmin ja/tai varmistaa tilanteen pysymisen hyvänä. Tämä vaatii meiltä tietoista toimintaa ja asian tärkeyden ymmärtämistä. Siksi koulussamme…
- Jokainen opettaja ohjaa oppilaita sukupuolten tasa-arvoon omassa oppiaineessaan ja kouluyhteisön kaikessa toiminnassa.
- Oppilaita tuetaan yhteisöllisyyteen, joka ei hyväksy kiusaamista, seksuaalista häirintää, sukupuoleen perustuvaa häirintää, rasismia eikä muuta syrjintää. Tukemisen rinnalla oppilailta vaaditaan em. asian mukaista käyttäytymistä. Luokanvalvojan johdolla, nuorisotoimen tukemana, tapahtuva luokan ryhmähengen rakentaminen on tässä tärkeä ja keskeinen toimintamuoto.
- Oppilaita rohkaistaan tekemään opintoihin liittyvät valintansa perustellusti omista lähtökohdistaan. Kaikille oppilaille taataan monipuolisia oppimiskokemuksia, omaehtoisia kokemuksia työelämästä ja ajantasaista tietoa työelämän tarjoamista mahdollisuuksista. TET-harjoittelussa oppilaita kannustetaan valitsemaan harjoittelupaikka yksilöllisesti ja oman mielenkiinnon mukaan.
- Koulun laaja valinnaisainetarjonta antaa mahdollisuuden itsensä toteuttamiseen. Valinnaiskurssit ja opetusryhmät ovat vapaasti valittavissa kaikille koulun oppilaille, poikkeuksena vielä erikseen opetettavat liikunnan pitkät ryhmät.
- Eriyttävällä opetuksella turvataan erilaisin oppimisvalmiuksin olevin oppilaiden, oman suoritustasonsa mukainen, opiskelu ja oppiminen. Eriyttävää opetusta on aineopettajan antamaa, laaja-alaisen erityisopettajan antamaa osa-aikaista ja luokanopettajan antamaa kokoaikaista erityisopetusta.
- Oppilaille ja henkilökunnalle annetaan mahdollisuus mielipiteen ilmaisuun ja ehdotusten tekemiseen. Heiltä myös kysytään asioista jo niiden valmisteluvaiheessa. Oppilaiden mielipidettä edustavat oppilaskunta ja luokkakohtaiset luottamusoppilaat, joita on kaksi kussakin perusopetusryhmässä.
Kyseessä on jatkuva kehittämistyö, jossa esille nouseviin kysymyksiin etsitään vastauksia. Keskitymme muutaman epäkohdan korjaamiseen kerrallaan. Koulumme yhteisöllinen oppilashuoltotyöryhmä toimii asiassa valvojana. Yhden yhdeksännen ja yhden seitsemännen vuosiluokan luokanvalvojan tehtävä toteutuu kahden opettajan yhteistyönä.
Oppilaiden opetus tapahtuu edelleen pääasiassa ryhmämuotoisessa opetuksessa. Jotta opettaja pystyy ottamaan huomioon oppilaan yksilölliset tuen tarpeet, tulee opettajalla olla hyvät ryhmähallintataidot.
Koulumme tasa-arvosuunnitelmasta tiedotetaan huoltajia ja oppilaita koulun www - sivuilla, koulun painetussa vuositiedotteessa sekä koulun yhteisissä kokouksissa, tilaisuuksissa ja vanhempainilloissa.