Hae

3.13. Tasa-arvosuunnitelma ja toimenpiteet syksyn 2016 oppilaskyselyjen jäljiltä

Hämeenlinna
Ei kuntakohtaista sisältöä
Koulu
Ei koulukohtaisia lisäyksiä

Oppilaiden väliset yksilölliset kehityserot, myös poikien ja tyttöjen usein erilainen kehitysrytmi, alkavat näkyä osalla oppilaista aiempaa selvemmin ja vaikuttavat koulutyöhön yläkoulussa. Jokainen opettaja ohjaa oppilaita sukupuolten väliseen tasa-arvoon omassa oppiaineessaan ja kouluyhteisön kaikessa toiminnassa. Lisäksi koulussamme jokaisella oppilaalla on samat säännöt ja mahdollisuudet sukupuolesta riippumatta.

Useimmilla oppilailla on yläkoulussa jo käsitys sukupuoli-identiteetistään, mutta se voi vielä muuttua. Oppilaiden tulisi osata tunnistaa sukupuoleen perustuva ja seksuaalinen häirintä ja tietää, ettei se ole kohteen vika, ja että tilanteeseen voi saada apua. Oppilaita tuetaan yhteisöllisyyteen, joka ei hyväksy kiusaamista, seksuaalista häirintää, sukupuoleen perustuvaa häirintää, rasismia eikä mitään muuta syrjintää. Koulussamme jokaisella oppilaalla on oikeus olla sellainen kuin on.

Lyseon koululla on työkaluna yhteisöllisyyden muodostumisessa ja oppilaan suojaamiseksi kiusaamiselta ja väkivallalta ja näiden asioiden käsittelystä selkeät toimintaohjeet, ns. ”kiusaamisen portaat”, joissa kuvataan kiusaamisen eri muodot ja kerrotaan vastuuhenkilöt asian selvittelyssä. Kaavio esitellään huoltajille vanhempainilloissa sekä vuosittain jaettavassa lukuvuositiedotteessa. Sitä käsitellään oppilaiden kanssa lv-tunneilla ja opotunneilla. Lisäksi oppilaanohjaajat kartoittavat 7. luokkien tilannetta 1. jakson aikana Turvallinen koulu –kyselyllä. Tarvittaessa toimitaan samoin kuin em. kiusaamistapausten selvittelyssä: aineenopettaja tai luokanvalvoja täyttää lisäksi Kiusaamisen seulontalomakkeen.

Peruskoulun loppuun mennessä tavoitteena on, että jokaisella oppilaalla on riittävä tasa-arvo-osaaminen yhteiskunnassa toimimista varten. On tärkeää, että perusopetuksen oppilaat osaavat tarkastella ammatteihin ja aloihin liittyviä stereotypioita kriittisesti. Oppilaita rohkaistaan tekemään opintoihin ja työhön liittyvät valintansa perustellusti omista lähtökohdistaan. Esimerkiksi kahdeksannelle ja yhdeksännelle luokalle valittavat valinnaisaineopinnot ovat kaikille oppilaille yhteneväisesti valittavissa ja jokainen oppilas valitsee häntä kiinnostavia aineita ja kursseja.

Lyseon koululla oppilaanohjauksen lähtökohta on, että aloja ja ammatteja tarkastellaan niin, että mikään ala ei ole tyttöjen tai poikien ammatti. Oppilaita kannustetaan mm. työelämään tutustumisen kautta hankkimaan omaehtoisia kokemuksia työelämästä ja ajantasaista tietoa työelämän tarjoamista mahdollisuuksista. TET-harjoittelussa oppilaita kannustetaan valitsemaan harjoittelupaikka yksilöllisesti ja oman mielenkiinnon mukaan. Myös epätyypillisistä TET-valinnoista kiinnostuneita tuetaan.