Hae

2.2 Lukuvuoden 2024-2025 tavoitteet, teemat ja toimenpiteet

Hämeenlinna
Ei kuntakohtaista sisältöä

Lukuvuoden 2024 - 2025 painopistealueet

Hämeenlinnan kaupungin strategiset tavoitteet vuonna 2024

 

Liikkuminen

1. Hämeenlinnalaisten 5. ja 8. luokkalaisten fyysinen kunto on Move-testien perusteella kansallisen keskiarvon yläpuolella 

2. Matalan kynnyksen liikuntaryhmiin osallistuneiden oppilaiden määrä ja oppilaista 30 % on osallistunut ryhmiin (liikuntalukkari ja harrastus ihan lähellä-ryhmät)

3. Liikuntavälitunnit on käytössä 80%:lla oppilaista.

Lukutaidon ja kielellisten valmiuksien vahvistaminen

1. 1.-9. luokkalaisten lukutaito on lukuseulan perusteella parempi kuin vuonna 2023   

2. 6. ja 9. vuosiluokkien äidinkielen taidot ovat valtakunnallisten kokeiden mukaan paremmat kuin vuonna 2023 

3. Ero suomen kielen taidossa on kaventunut suomi toisena kielenä- oppilaiden ja suomea äidinkielenään puhuvien oppilaiden välillä.  

4. Kirjasto tavoittaa vuoden aikana kaikki  luokat kirjaston lukutaitoa edistävässä ohjelmassa  mainituilta luokka-asteilta.

Lasten ja nuorten kasvavien tuen tarpeiden ennaltaehkäisy ja tuen tarpeisiin vastaaminen

1. Erityistä tukea tarvitsevien lasten määrä (varhaiskasvatus ja perusopetus)

2.  Tehostettua tukea saavien oppilaiden määrä (varhaiskasvatus ja perusopetus)

3.   Oppilaiden kokemus kiusaamisesta on vähentynyt vuodesta 2023

4. Perusopetuksen oppilaiden poissaolot ovat vähentyneet vuodesta 2023

5. Kaikki saavat perusopetuksen päättötodistuksen

6. Kaikki päättötodistuksen saaneet aloittavat toisen asteen koulutuksessa

Talouden tasapainotus

1. Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan keventyminen edellisistä vuosista

2. Lapsimäärän vähentymisestä johtuva käyttömenojen sopeutus

 

Suunnitelmat

 

Keväällä 2024 päivitetään Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

Lukuvuoden aikana laaditaan tai päivitetään seuraavat kaupunkitason suunnitelmat:  

Perusopetuksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Valmiussuunnitelma

Tupakkatuotteiden ja muiden päihteiden käytön ehkäisemisen ja käyttöön puuttumisen toimintamalli 

 

 

 

 

 

 

Koulu
Ei lisäyksiä

Lukuvuonna 2024 - 2025 Vuorentaan koulussa keskitytään vahvistamaan koululle luotuja rauhaa ja turvallisuutta luovia käytänteitä.

Oppilaiden tuen tarpeisiin puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Poissaoloja pyritään ennaltaehkäisemään luomalla puitteet hyvälle arjelle. Poissaolot kirjataan ja niihin puututaan kaupungin toimintamallin mukaisesti.

Vuorentaan koululla on kaupungin tavoitteiden lisäksi / rinnalla kolme selkeää teemaa kuluvalle lukuvuodelle.

1. Lukutaidon kehittäminen ja tukeminen

Lukutaidon merkitys nostetaan esille järjestämällä erilaisia toimintoja kirjojen ja lukemisen ympärille. Luokissa luetaan omia kirjoja viikoittain ja kirjastoautoa käytetään aktiivisesti. Koulumme alaluokilla toimii Lukumummi (MLL, Niilo Mäki Instituutti).

Koulussa järjestetään "Koko koulu lukee" -hetkiä kahdesti kuussa. Tuolloin myös koulun aikuiset lukevat lasten seurana.

Koulun valinnaisainetarjottimella tarjotaan lukutaitoa harjoittavia valinnaisaineita ja lukutaitoa pyritään hyödyntämään myös muissa valinnaisaineissa.

Kirjaston kirjasarjalaatikoita hyödynnetään aktiivisesti ja Lukulumo, lukudiplomit ja muut lukutaitotyökalut ovat ahkerassa käytössä luokissa. Kaikki kirjaston tarjoamat tutustumiskäynnit toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Laaja-alaisen erityisopettajan tukea jaksotetaan lukutaitotyön ympärille keskittymällä esim. lukusujuvuuden ja luetunymmärtämisen teemojen ympärille useamman viikon ajan. 

Kaikissa luokissa löytyy opettajan lainaama "luokkakirjasto", jotta oppilaille löytyy aina luettavaa. Luokanopettajat lukevat oppilaille ääneen säännöllisesti. Lisäksi järjestetään vapaaehtoisia "Lukuvälkkiä", jolloin voi jäädä pitkäksi välitunniksi sisälle lukemaan. 

Myös muita kirjallisuuteen ja lukemiseen liittyviä tempauksia on suunnitteilla.

2. Kunnioittava vuorovaikutus ja kiusaamisen ehkäiseminen

Vuorentaan koulussa keskitytään kuluvan lukuvuoden aikana myös siihen, että kaikilla (sekä oppilailla että henkilöstöllä) olisi koulussa hyvä olla. Tähän liittyen kiinnitämme erityistä huomiota siihen, että puhumme toisillemme ystävällisesti ja kunnioittavasti, kunnioitamme toistemme henkilökohtaista tilaa ja kiinnitämme huomiota omaan toimintaamme ja sen vaikutuksiin muihin ihmisiin ja ympäristöön. 

Vuorentaan koulussa on nollatoleranssi kiusaamisen suhteen. Kaikenlaiseen kiusaamiseen, toisen fyysiseen tai verbaaliseen häiritsemiseen ja ikävään kielenkäyttöön puututaan välittömästi. Oppilaille huomautetaan huonoista toimintamalleista ja esitellään vaihtoehtoinen tapa toimia. Lasten keskinäisiä ystävyyssuhteita pyritään tukemaan mahdollisuuksien mukaan myös koulukuraattorin ja koulupsykologin resurssia hyödyntäen. Ryhmän jäsenenä työskentelyä ja kaikkien kanssa asiallisesti toimimista harjoitellaan päivittäin.

Jos koulun aikuisten tietoon tulee tilanteita, joissa oppilaan epäasiallinen kohtelu jatkuu puuttumisesta huolimatta tai on erityisen törkeää, koulun kiusaamisen vastaisesta toiminnasta vastaava opettaja ottaa asian käsittelyyn. Tilanne otetaan seurantaan ja pidetään huoli siitä, että häiritsevä käytös loppuu. Tarvittaessa otetaan yhteyttä paikalliseen Ankkuri-tiimiin.

Oppilaille korostetaan, että kaikenlaisesta kiusaamisesta on kerrottava aikuiselle välittömästi. Myös kotien toivotaan ottavan kouluun yhteyttä koulupäivän tai koulumatkan aikana tapahtuneesta kiusaamisesta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

3. Ympäristön huomioonottaminen

Kuluvan lukuvuoden aikana kiinnitämme erityistä huomiota yhteisten tilojen siisteyteen, omista tavaroista huolehtimiseen ja muiden omaisuuden kunnioittamiseen. 

Löytötavaroiden määrää pyritään vähentämään ohjaamalla oppilaita huolehtimaan omista vaatteistaan. Työskentelyn jäljet pyritään siivoamaan entistä paremmin ja luokat jätetään koulupäivän päätteeksi siistiin kuntoon.