3.13. Tasa-arvosuunnitelma ja toimenpiteet syksyn 2016 oppilaskyselyjen jäljiltä
Iittalan yhtenäiskoulu lukuvuosi 2022-2023
Iittalan yhtenäiskoulun toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta velvoitetaan viranomaisia ja koulutuksen järjestäjiä seuraavasti (5§ ja 6 c §)
Tasa-arvon toteuttaminen koulutuksessa ja opetuksessa
Viranomaisten ja koulutuksen järjestäjien sekä muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen on huolehdittava siitä, että tytöillä ja pojilla sekä naisilla ja miehillä on samat mahdollisuudet koulutukseen ja ammatilliseen kehitykseen sekä että opetus, tutkimus ja oppiaineisto tukevat tämän lain tarkoituksen toteutumista. Tasa-arvoa edistetään koulutuksessa ja opetuksessa lasten ikä ja kehitys huomioon ottaen.
Viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja muiden koulutusta tai opetusta järjestävien yhteisöjen sekä työnantajien tulee ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.
Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän (8§)
Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Koulutuksen järjestäjän on yhdenvertaisuuslain mukaan arvioitava ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi.
Aiheita käsitteleviä materiaaleja
Opetushallitus: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tasa-arvo-ja-yhdenvertaisuussuunnittelu-oppilaitoksissa
Helsingin yliopisto: Perus- ja ihmisoikeudet kasvatusalalla file:///C:/Users/siukku.erola/Downloads/Perus-_ja_ihmisoikeudet_opetus-_ja_kasvatusalalla.pdf
Tasa-arvokysely koulussa: https://www.tasa-arvo.fi/documents/10181/34936/Kyselylomake_seksuaalinen_hairinta_ja_kiusaaminen.pdf/db5af171-90ad-4a80-afa4-7c1310172dc5
Tasa-arvovaltuutetun toimisto, Tasa-arvokysely: https://www.tasa-arvo.fi/tasa-arvon-edistaminen-kouluissa-ja-oppilaitoksissa
3.13.1. Tasa-arvovaltuutetun toimiston vuosittainen kysely seksuaalisesta häirinnästä ja kiusaamisesta
Iittalan yhtenäiskoulussa tehdään vuosittain tasa-arvovaltuutetun toimiston laatima kysely seksuaalisesta häirinnästä ja kiusaamisesta
- Opettajille, oppilaille ja huoltajille tiedotusta tasa-arvokyselystä ja sen pohjalta pidettävistä tunneista. Kyselyn perusteella laaditaan kullekin luokka-asteelle oppitunnit, joilla käsitellään heidän kyselyssä esiin ottamia aiheita. Oppilaiden kanssa käydään keskustelu siitä mitä ovat tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja minkä he kokevat häirinnäksi? Nuorisotyöntekijä Samuli Mäkelä ja apulaisrehtori Siukku Erola pitävät em. aiheita käsittelevät tunnit 6.-9. -luokkien oppilaille. Luokkien 1.-5. luokanopettajat käsittelevät näitä aiheita omissa luokissaan.
- Opettajat tutustuvat Opas seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa -oppaaseen. Opettajat tutustuvat tiimeissään käsitteisiin ja pohtivat esim. seuraavaia kysymyksiä:
- Miksi nuori voi kokea sukupuolista epätasa-arvoa opettajan suhtautumisessa häneen?
- Millaiset tilanteet koulussa nuoret voivat kokea häirinnäksi?
- Millä tavalla seksuaalista häirintää ennaltaehkäistään?
- Kuinka toimitaan, kun seksuaalista häirintää havaitaan?
- Millä tavalla oppilaat voivat kertoa havainnoistaan?
Vastuuhenkilöt ja seuranta: rehtorit, nuorisotyöntekijä, terveystiedon ja yhteiskuntaopin opettajat ja luokanvalvojat.
3.13.2. Toimenpiteet lukuvuonna 2022-2023
- tasa-arvovaltuutetun vuosittaisen kyselyn aiheita käsittelevät oppitunnit
- tasa-arvo- yhdenvertaisuus- ja seksuaalisen häirinnän ehkäiseminen: luokanopettajat pitävä tunnit luokille 1-5 ja luokille 6-9 tunnit pitäää Samuli Mäkelä ja Siukku Erola
- opettajatiimeissä keskustelu ja käsittely seksuaalisenhäirinnän ehkäisemisestä koulussamme sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioista
3.13.3. Tasa-arvotyöryhmä
Tähän ryhmään voi kuulua yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän jäseniä sekä edustajia henkilökunnasta, oppilaskunnasta sekä huoltajien edustaja. Tavoitteena on, että tasa-arvotyöryhmän jäsenet ovat eri-ikäisiä ja edustavat eri sukupuolia.
Iittalan yhtenäiskoulun tasa-arvotyöryhmä: rehtori, apulaisrehtori, nuorisotyöntekijä, erityisopettaja, oppilaskunnan edustaja, edustaja vanhempainyhdistyksestä.
3.13.4. Tiedottaminen
Tasa-arvosuunnitelmasta tiedotetaan henkilöstölle, oppilaille ja huoltajille. Henkilöstöä tiedotetaan uudesta tasa-arvosuunnitelmasta syyslukukaudella. Huoltajille tasa-arvosuunnitelma esitellään Wilma-tiedotteessa.
3.13.5. Arviointi
Tasa-arvotoimenpiteiden toteutumista arvioidaan ja seurataan vuosittain yhteisöllisessä oppilashuollossa. Oppilaille ja opettajille laaditaan kysely toimenpiteiden vaikutuksista tasa-arvoon.