4.1.1. Opetuksen järjestäminen
Opetushallituksen tukimateriaalit lukuvuodelle 2022-2023 koskien Ukrainan kriisiä ja korona-pandemiaa: linkki Opetushallituksen verkkosivuille
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Näistä oppilas voi saada kerrallaan vain yhden tasoista tukea. Perusopetuslaissa säädettyjä tukimuotoja ovat esimerkiksi tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä erityiset apuvälineet. Näitä tukimuotoja voi käyttää kaikilla kolmella tuen tasolla sekä yksittäin että samanaikaisesti toisiaan täydentävinä. Oppilaan saaman tuen tulee olla joustavaa, pitkäjänteisesti suunniteltua ja tuen tarpeen mukaan muuttuvaa. Tukea annetaan niin kauan sekä sen tasoisena ja muotoisena kuin se on tarpeellista.
Opetuksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana ovat sekä kunkin oppilaan että opetusryhmän vahvuudet ja oppimis- ja kehitystarpeet. Huomiota tulee kiinnittää oppimisen esteettömyyteen sekä oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tunnistamiseen. Opetusta ja tukea suunniteltaessa on otettava huomioon, että tuen tarve voi vaihdella tilapäisestä jatkuvaan, vähäisestä vahvempaan tai yhden tukimuodon tarpeesta useamman tukimuodon tarpeeseen. Tukea suunnitellaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa.
Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Tuki annetaan oppilaalle ensisijaisesti omassa opetusryhmässä ja koulussa erilaisin joustavin järjestelyin, ellei oppilaan etu tuen antamiseksi välttämättä edellytä oppilaan siirtämistä toiseen opetusryhmään tai kouluun. Tällaisia joustavia opetusjärjestelyjä ovat esimerkiksi yksilöllistettyjen oppiaineiden suorittaminen tai poissaoloihin liittyvät opetusjärjestelyt intensiivisessä osa-aikaisessa erityisopetuksessa määräaikaisen laaja-alaisen erityisopettajan johdolla.
Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa otetaan huomioon oppilaiden taustat ja lähtökohdat kuten äidinkieli ja kulttuuri sekä maassaoloaika.
Valmistavassa opetuksessa pyritään kehittämään oppilaan laaja-alaista osaamista sekä annetaan opetusta perusopetuksen oppiaineissa oppilaan omassa opinto-ohjelmassa tarkemmin määritellyllä tavalla. Laaja- alaisen osaamisen ja eri oppiaineiden opetuksessa noudatetaan soveltuvin osin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita.
Oppimisen vaikeuksia ehkäistään opetusta eriyttämällä oppilaiden ikä- ja kehitysvaiheiden mukaisesti. Tuki järjestetään opettajien, muun henkilöstön ja huoltajien yhteistyönä.
Oppilaiden kielelliset valmiudet sekä kulttuuritausta otetaan huomioon. Opetuksessa hyödynnetään oppilaiden ja heidän huoltajiensa ja yhteisönsä tietämystä oman kieli- ja kulttuurialueensa luonnosta, historiasta ja elämäntavoista. Rohkaistaan oppilaan oman äidinkielen käyttöä tukemaan eri oppiaineiden sisällön omaksumista.
Valmistava opetus niveltyy osaksi perusopetusta ja koulussa vallitsevaa toimintakulttuuria. Oppilaat harjaantuvat perusopetuksen työtapoihin, jotka ovat monipuolisia ja oppilasta aktivoivia. Valmistavan opetuksen aikana oppilaita integroidaan perusopetuksen ryhmiin mahdollisimman monissa oppiaineissa.
VSOP - vuosiluokkiin sitomaton opetus Lyseon koulussa
VSOP-päätökseen voidaan päätyä mm. seuraavin perustein:
suuret oppimisvaikeudet
muualta hankitut tiedot ja taidot
painavat terveydelliset ja/tai sosiaaliset syyt
Tapauskohtaisesti aina arvioidaan, sopiiko vuosiluokkiin sitomaton opetus oppilaan tilanteeseen. Tavoitteena on tukea oppilaan järjestää oppilaan koulunkäynti niin, että oppilas ei jää luokalle mahdollisten puuttuvien tai hylättyjen suoritusten vuoksi, vaan hän saa lisäaikaa niiden hyväksytysti suorittamiseen edeten omassa yksilöllisessä tahdissaan, joka on kirjattu hänen opintosuunnitelmaansa. Lukuvuositodistuksissa ovat näkyvissä eri opintokokonaisuuksista hyväksytyt arvosanat. Oppilas saa peruskoulun päättötodistuksen heti, kun perusopetuksen oppimäärä on kokonaisuudessaan hyväksytysti suoritettu.
Hämeenlinnan kaupungissa vsop toteutetaan kolmiportaisen tuen sisällä, eli oppilaan tuen suunnitelmaan kirjataan opinto-ohjelma, jota hän päätöksen jälkeen noudattaa. Opinto-ohjelmassa kuvataan opintojen tavoitteet, määritellään opintojen suoritusjärjestys, aikataulu ja mahdolliset erityistavoitteet. Opintojen suorittamista ja etenemistä seurataan säännöllisesti. Jousto voi koskea yksittäistä oppiainetta tai kaikkia oppiaineita. Opintokokonaisuudet suunnitellaan eri oppiaineille määriteltyjen tavoitteiden ja sisältöjen pohjalta, jotka on määritelty opetussuunnitelman perusteissa.
Työnjako:
Rehtori tekee päätöksen kuultuaan moniammatillista oppilashuoltoryhmää.
Oppilaanohjaaja koordinoi VSOP-oppilaan opintojen toteutusta.
Luokanvalvoja pitää säännöllisesti yhteyttä huoltajiin, opinto-ohjelma päivitetään vähintään vuosittain.
Aineenopettaja laatii opintokokonaisuudet omasta aineestaan ja vastaa sen arvioinnista.
Laaja-alainen erityisopettaja tapaa säännöllisesti oppilasta.