Hae

5.1 Oppilaiden osallisuus

Hämeenlinna
Ei kuntakohtaista sisältöä

Lasten ja nuorten osallistuminen Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa lapset ja nuoret voivat vaikuttaa ja osallistua eri tavoin. Kaupungissa on seuraavat lasten ja nuorten osallistumisen rakenteet:

V-päivä

Nuorisovaltuusto

Nuorten aloitteet

Nuorisopassi ja Fredoapp

Tutustu lapsiystävällisen Hämeenlinnan kokonaisuuteen Lapsiystävällinen kaupunki - Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

On tärkeää, että koulussa käsitellään omaa koulua koskevat aloitteet yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä ja päätetään, miten niitä on mahdollista edistää.

 

Neuvottelevan vaikuttamisen toimintatavat

Erilaiset lasten, nuorten ja koulun aikuisten keskinäistä vuorovaikutusta vahvistavat toimintatavat ovat tärkeitä kouluhyvinvoinnin kehittämiseksi. Hämeenlinnassa on käytössä erätaukokeskustelumenetelmä ja kaupungissa on paljon erätaukokeskusteluun koulutettuja ohjaajia. 

Syksyllä 2024 järjestetää jokaisessa koulussa erätaukokeskustelu kiusaamisen käsittelemiseksi. Lisäksi vuosina 2024 ja 2025 toteutetaan toiminnalliset projektit koulun kehittämiseksi hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta vahvistavana tilana. Projektit on mahdollista toteuttaa monialaisena oppimiskokonaisuutena tai valinnaisaineena.

Oppilasagenttitoiminta soveltuu monenlaiseen lasten ja nuorten toimintaan koulussa. 

 

Koulu
Ei lisäyksiä

Oppilaskuntatoiminta

Lyseon koulun oppilaskunnan jäseninä ovat kaikki koulun oppilaat. Joka luokasta valitaan oppilaskunnan hallituksen tasa-arvoisiksi jäseniksi joko luokissa valitut luottamusoppilaat tai oppilaskunnan hallituksen toiminnasta kiinnostuneet oppilaat. Nämä oppilaat toimivat oppilaskunnan hallituksen ja luokkien välisinä tiedon välittäjinä. Syyskuun alussa valitaan oppilaskunnan hallitukselle puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri.

Oppilaskunnan hallitus toimii oppilaiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi koulun arjessa. Oppilaskunnan hallitus ohjaa oppilaita keskinäiseen yhteistyöhön ja pyrkii lisäämään viihtyvyyttä koulun arkeen sekä pyrkii myös lisäämään oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulutyötä koskeviin asioihin tuomalla esiin oppilaiden mielipiteitä.

Oppilaskunnan hallitus järjestää koululla erilaisia tapahtumia ja tempauksia, kuten esimerkiksi Nälkäpäiväkeräyksen, ystävänpäivätapahtuman ja vappujuhlan koko koululle. Lisäksi hallitus osallistuu tarvittaessa oppilailta kerättävien kyselyiden toteuttamiseen ja V-päivän (vaikuta, älä valita-päivä) aloitteiden valmisteluun ja valitsemiseen. V-päivän järjestely ja juontaminen on ollut myös oppilaskuntalaisten voimannäyte. 

Tukioppilastoiminta

Tukioppilaat ovat valinnaisaineekseen tukioppilastoiminnan valinneita 8. ja 9. luokan oppilaita. Tukioppilaat koulutetaan valinnaisainekurssin myötä siten, että he ovat jo kevään tutustumispäivänä tulevien 7.-luokkalaisten tukena ja oppaina.

Uuden lukuvuoden alussa tukioppilaat toimivat merkittävässä roolissa 7.-luokkalaisten ryhmäyttämisessä. Tukarit ovat mukana seiskaluokkalaisten starttipäivässä. Lisäksi he osallistuvat seiskojen ryhmäyttämispäivään Kauppakeskus Goodmanin nuorisotiloissa. Tukioppilaat ryhmäyttävät seiskaluokkia muutamilla oppitunneilla, sekä liikuntapäivänä 13.9. Lisäksi tukioppilaat järjestävät 7.-luokkalaisille joulukalenterin.