Hae

5.1 Oppilaiden osallisuus

Hämeenlinna
Ei kuntakohtaista sisältöä

Lasten ja nuorten osallistuminen Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa lapset ja nuoret voivat vaikuttaa ja osallistua eri tavoin. Kaupungissa on seuraavat lasten ja nuorten osallistumisen rakenteet:

V-päivä

Nuorisovaltuusto

Nuorten aloitteet

Nuorisopassi ja Fredoapp

Tutustu lapsiystävällisen Hämeenlinnan kokonaisuuteen Lapsiystävällinen kaupunki - Hämeenlinna (hameenlinna.fi)

On tärkeää, että koulussa käsitellään omaa koulua koskevat aloitteet yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä ja päätetään, miten niitä on mahdollista edistää.

 

Neuvottelevan vaikuttamisen toimintatavat

Erilaiset lasten, nuorten ja koulun aikuisten keskinäistä vuorovaikutusta vahvistavat toimintatavat ovat tärkeitä kouluhyvinvoinnin kehittämiseksi. Hämeenlinnassa on käytössä erätaukokeskustelumenetelmä ja kaupungissa on paljon erätaukokeskusteluun koulutettuja ohjaajia. 

Syksyllä 2024 järjestetää jokaisessa koulussa erätaukokeskustelu kiusaamisen käsittelemiseksi. Lisäksi vuosina 2024 ja 2025 toteutetaan toiminnalliset projektit koulun kehittämiseksi hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta vahvistavana tilana. Projektit on mahdollista toteuttaa monialaisena oppimiskokonaisuutena tai valinnaisaineena.

Oppilasagenttitoiminta soveltuu monenlaiseen lasten ja nuorten toimintaan koulussa. 

 

Koulu
Ei lisäyksiä

Oppilaan vuorovaikutus ja osallisuus on koulumme toiminnassa tärkeä periaate. Oppilaiden osallisuus tullaan suunnittelemaan jokaisella luokkatasolla ja jokaisessa luokassa niin, että siinä huomioidaan oppilaiden kehitystaso ja kyvykkyys. Olemme koulu kaikille ja pyrimme toiminnassamme mahdollistamaan kaikkien oppilaiden osallisuuden koulun toimintaan mahdollisista rajoitteista riippumatta. Koko kouluyhteisön hyvinvointia kehittävän yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän tapaamisiin otetaan säännöllisesti myös oppilaita mukaan. 

Oppilasagenttitoiminta

Koulullamme toimii myös oppilasagenttien joukko. Oppilasagenttitoiminnassa valjastetaan oppilaiden teknologiaosaaminen koko koulun TVT-käytön hyväksi. Meidän koulussamme se tarkoittaa seuraavia asioita. Oppilasagenttien pääasiallinen tehtävä on käydä keikoilla luokissa, joissa he auttavat muita oppilaita erilaisten teknologisten laitteiden ja sovellusten käytössä. Oppilasagentit tekevät myös erilaisia opetusvideoita tai muita tehtäviä teknologiaan liittyen, joita heiltä pyydetään. Oppilasagentit ovat myös apuna koulumme 3D-opetuksessa sekä robotiikkaopetuksen kehittämisessä. Oppilasagenttien uusin tehtävä on erilaisten tapahtumien kuvaaminen koulumme dronen avulla. Oppilasagentit kouluttavat vertaisiaan eli tietotaito siirretään aina vanhoilta agenteilta uusille oppilasagenttien omissa palavereissa/oppituokioissa.

Oppilaskuntatoiminta

Seminaarin koulun oppilaskunta valitsi elokuussa edustajansa hallitukseen. Hallitukselle on vaalein valittu puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Oppilaskunnan hallitus kokoontuu kahdesti kuussa. Kuluvana lukuvuonna oppilaskunnan hallitus keskittyy ydintoimintaansa: vaikuttamaan koulu- ja lähiyhteisössä sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia teema- ja toimintapäiviä kouluarjessa. Koko oppilaskuntaa kannustetaan vaikuttamaan. Hallitus kuuntelee, välittää ja mahdollisuuksien mukaan toteuttaa koulun oppilaskunnan toiveita. Lisäksi hallituksen jäsenet harjoittelevat kokouskäytänteitä ja neuvottelu- ja vuorovaikutustaitoja ja tutustuvat erilaisiin vaikutuskanaviin ja -tapoihin. 

Oppilaskunnan ohjaavina opettajina lukuvuonna 2024-2025 toimivat Seppo Pyrhönen ja Elisa Aro-Koivisto.