Päivitetään
4.2 Valinnaisuus
Alaluokat
Valinnaisaineita on 3. – 5. luokilla 2 tuntia viikossa ja 6. luokilla yksi tunti viikossa. Käytännössä valinnaisaineet toteutetaan kaksoistunteina, jolloin 6. luokilla on kaksoistunti valinnaisaineita ainoastaan syyslukukaudella. Opetussuunnitelmassa valinnaisaineet on jaettu kahteen ryhmään:
Taito- ja taideainetta (kuvataide, käsityö, liikunta ja musiikki) opiskelevat kaikki 3. – 6. luokkalaiset yhden vuosiviikkotunnin joko syys- tai kevätlukukaudella ja
Valinnaista ainetta (syventävät ja soveltavat sekä monialaiset oppiainekokonaisuudet) luokat 3. – 5. opiskelevat joko syys- tai kevätlukukaudella yhden vuosiviikkotunnin verran.
Valinnaisen A2-kielen opinnot on mahdollista aloittaa 4.-luokalla. Kiinnostusta kysytään 3.-luokan keväällä. A2-kielen opiskelu jatkuu peruskoulun loppuun saakka. Vuosiluokilla 4-7 se on lukujärjestyksessä ylimääräisenä. Vuosiluokilla 8-9 A2-kieli sisältyy valinnaisaineisiin.
Valinnaiset aineet 3.-5. luokilla
3lk Laulan, esitän, osaan: Harjoitellaan ilmaisutaitoa ja rohkaistaan esiintymään. Vahvistetaan matematiikan ja lukemisen taitoja. Erityisenä osa-alueena kuoroprojekti.
4lk: Toimin osana yhteiskuntaa: Tavoitteena tietotekniikan käyttötaitojen kehittyminen. Harjoitetaan monilukutaitoa ja osallistumista yhteiskunnallisiin teemoihin.
5lk: Kasvan ja kehityn: Erilaisten ratkaisujen, ajattelun (myös matemaattisen), koodaus- ja yhteistyötaitojen kehittäminen. Sääntöjen noudattaminen.
Valinnaisaineiden arviointi
Vuosiluokille 3. – 6. on osoitettu yhteensä 4 vuosiviikkotuntia eli jokaiselle luokalle yksi vuosiviikkotunti taito- ja taidevalinnaisia aineita. Nämä aineet arvioidaan osana yhteisinä oppiaineina opetettavien taito- ja taideaineiden oppimääriä eikä niistä anneta erillisiä arvioita lukuvuositodistuksiin, ainoastaan hyväksytty kurssi arvioidaan H merkinnällä.
Valinnaisten aineiden tehtävänä on syventää ja laajentaa oppilaan osaamista. Aineina voidaan tarjota perusopetuksen yhteisten aineiden syventäviä ja soveltavia opintoja tai useasta aineesta muodostettuja oppiainekokonaisuuksia. Vuosiluokille 3. – 5. on osoitettu yhteensä 3 vuosiviikkotuntia valinnaisia aineita eli jokaiselle luokalle yksi vuosiviikkotunti. Valinnaisaineet ovat koulukohtaisia valinnaisia, joille opettaja määrittelee tavoitteet, sisällöt ja siten myös arvioinnin kriteerit. Valinnaisaineella voi olla korottava vaikutus emoaineeseen, mutta se arvioidaan todistuksessa omana kohtanaan arvioinnilla hyväksytty/hylätty.
Yläluokat
Vuosiluokilla 7. - 9. toteutuu Opetussuunnitelman mukainen valinnaisuus. 7.lk:n päätteeksi arvioidaan kaikki yhteiset taito- ja taideaineet (kuvataide, käsityö, liikunta, musiikki ja kotitalous) normaalisti formatiivisen arvioinnin lisäksi.
Jokainen oppilas valitsee 7.lk:n jälkeen kahdeksannelle luokalle 3 vuosiviikkotuntia taito- ja taideaineita. Kahdeksannen luokan keväällä niitä valitaan yhdeksännelle luokalle 2 vuosiviikkotuntia.
Taito- ja taideaineiden lisäksi oppilas valitsee valinnaisia aineita kahdeksannelle luokalle kolme vuosiviikkotuntia ja yhdeksännelle luokalle kolme vuosiviikkotuntia. Alakoulussa valittu A2-kieli on yksi valinnaisaine ja on kestoltaan kahden kurssin laajuinen eli sitä luetaan sekä kahdeksannella että yhdeksännellä luokalla kaksi vuosiviikkotuntia.
Valinnaisena aineena voidaan tarjota perusopetuksen yhteisten aineiden syventäviä ja soveltavia opintoja, useasta aineesta muodostettuja oppiainekokonaisuuksia tai muita kokonaisuuksia.
Valinnaisainetarjottimella voi olla myös B2- kieliä, joiden sisällöt ja arviointi löytyvät valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta. B2 –kielet ovat 2 vuosiviikkotunnin valinta, jota luetaan sekä kahdeksannella että yhdeksännellä luokalla.
Valinnaisten opintojen valitsemista varten oppilaat saavat valinnaisaineoppaan kotiin tutustuttavaksi joko sähköisesti tai paperisena. Tämän jälkeen he tekevät valinnaisainevalinnat Wilman kautta. Toteutuvat valinnaiskurssit vaihtelevat vuosittain oppilaiden valintojen ja maksimiryhmäkokojen mukaan.
Arviointi
Taito- ja taidevalinnaisissa aineissa on valtakunnalliseen OPS:aan kirjattu tavoitteet, sisällöt, laaja-alainen osaaminen ja hyvän osaamisen kriteerit eri arvosanoille. Oppilaan valitsemat taito- ja taideaineet arvioidaan aineen päättyessä päättöarvioinnin mukaisesti kahdeksannella tai yhdeksännellä luokalla. Ne aineet, joita oppilas ei valitse, päättyvät 7. luokalla ja niiden aineiden numerot siirtyvät päättöarvioinnin arvosanoiksi.
Valinnaisaineella voi olla korottava vaikutus mahdolliseen emoaineeseen. Opettaja määrittelee kurssille tavoitteet, sisällöt ja arvioinnin kriteerit. Valinnaisaineet ovat pääsääntöisesti yhden vuosiviikkotunnin mittaisia ja ne arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
Oppilaan alakoulussa valitsema A2 –kieli tai 8.luokalla aloittama B2- kieli arvioidaan numeerisesti. Päättötodistukseen A2 ja B2-kielistä on mahdollista saada myös hyväksytty-merkintä.